Näringslivsforum Skövde

2021-08-11

Camilla ger sina bästa tips för bättre kontorsbelysning i höst!

Ljus påverkar oss på många sätt - biologiskt, fysiologiskt, fysiskt och emotionellt. Det innebär att felaktigt utformad belysning kan t ex ge huvudvärk, ögonansträngning, nackont mm. Därför är det väldigt viktigt med rätt ljussättning - inte minst på kontorsplatsen där vi spenderar många timmar framför datorn. Vår medlem Camilla Sandström driver Atmosphere Light sedan nio år tillbaka. Hon har alltid varit intresserad av ljus och inredning och framför allt hur ljuset påverkar både människa och miljö. Detta ledde till att hon satte sig i skolbänken och skaffade sig en kandidatexamen i ljusdesign. Hon vill därmed dela med sig av sina bästa tips för rätt kontorsbelysning inför hösten!

Dagsljuset är det överlägset bästa ljuset, så länge det inte bländar eller stör. Att placera skrivbord i närheten av fönster innebär att man inte behöver ha lika mycket elljus tänt (bra för miljön), samtidigt som man får tillgång till utblickar och kanfölja dygnets och årstidernas cykler, vilket påverkar oss mycket positivt.

Man ska däremot inte sitta så man har fönstret rakt framför sig när man sitter vid skrivbordet. Det kan innebära att man blir bländad av dagsljuset och solen. Man ska heller inte sitta så man har fönstret bakom sig, då det kan medföra att man får blänk i datorn eller att man skuggar sig. Den bästa placeringen vid fönster är så dagsljuset kommer från sidan/snett bakifrån och är man högerhänt placeras skrivbordet så ljuset kommer från vänster för att motverka skuggbildning och tvärtom om man är vänsterhänt.

Elljus bör om möjligt placeras på tre områden: ner mot arbetsytan, upp i taket ovanför skrivbordet och på väggen framför dig (om du har vägg framför naturligtvis). Detta för att mjuka upp kontraster, få tillräckligt med ljus och för att hålla sig pigg och produktiv. Även rätt placering av armaturer är viktigt, för att undvika bländning, obehag och skuggbildning. Det gäller armaturer i tak såväl som skrivbordslampa. Även skrivbords- lampan placeras, likt dagsljuset, utefter om man är höger- eller vänsterhänt.

Vill ni ha hjälp med er belysning? Hör av er till Camilla på 073-5852440 / info@atmospherelight.sehttps://www.atmospherelight.se/