Näringslivsforum Skövde

2019-03-18

Månadsbrev från finanssektorn

Christina Helenius är ansvarig för Swedbank i Skaraborg och  styrelsemedlem i NLF sedan 2014. Christina brinner för kundrelationer, företagande och entreprenörskap. Många har säkert träffat Christina i olika sammanhang, kanske senast under Swedbanks ”240 minuter entreprenörskap”? Ett årligt evenemang där företag och entreprenörer bjuds in för att nätverka och inspireras av kända och duktiga talare som belyser entreprenörskap och intraprenörskap utifrån olika perspektiv.

 Hej

 Jag heter Christina Helenius och det är i min roll som styrelsemedlem i Näringslivsforum i Skövde som jag författar detta månadsbrev.

I Skaraborg har vi stora utmaningar inom företagandet. Många befintliga företag brottas med bristen på kompetens och andra faktorer som är ett hinder för att kunna växa och utvecklas.
Frågan är också hur många befintliga företag som kommer att tas över av nya generationer? Hur många nya företag startas de kommande åren?
Det är från nya och växande företag som våra jobb måste komma från. Vårt främsta hopp för att klara de stora utmaningarna vi står inför ligger hos entreprenörs- och innovationskraften.

Ett exempel från företaget där jag jobbar så har entreprenörstävlingen ”Swedbank Rivstart” alldeles nyss haft final.  Finalisterna i tävlingen premieras med ett startkapital för affärsidéer som gör världen bättre. Årets vinnare Amferia har utvecklat ett nytt plåstermaterial som kan döda bakterier och som också är effektivt mot antibiotikaresistenta bakterier. Vinsten var hela 500.000 kr och blir ett viktigt tillskott till bolaget.

Många aktörer inom näringslivet samarbetar också med Ung Företagsamhet, där vi på olika sätt uppmuntrar ungdomar att under gymnasietiden utveckla sina affärsidéer och träna sig i att driva sina egna företag.
Här vill jag passa på att uppmana dig som företagare att engagera dig i UF. Det är klart konstaterat att de elever som driver UF-företag i mycket större omfattning också startar företag längre fram i livet.
Ett exempel på samarbete mellan näringslivet och UF under förra året var ”Ledare för en dag”, som anordnades av NLF och UF. UF:s alumner fick möjlighet att skugga en ledare under en vanlig arbetsdag.  Det var ett 10-tal ungdomar som passade på att praktisera på olika företag. Mycket intressant för både ungdomarna och inte minst för oss som jobbar som ledare. Vad gör vi på dagarna?

Vår framtid och utmaningen att lyckas med utvecklingen av Skövde och Skaraborg handlar mycket om hur vi tillsammans inom alla olika branscher och konstellationer hittar olika samverkansformer. Där entreprenörskap, digitalisering, kompetens och hållbarhet är några av alla gemensamma ämnen som är avgörande för hur vi ska lyckas framöver.
Här måste vi inom näringsliv, kommuner och politiker försöka skapa samsyn och se till att alla jobbar mot gemensamma mål. Skövde kommuns mål, som också är Näringslivsforums mål, topp 30 i Svenskt Näringslivs rikstäckande undersökning över företagsklimatet, är ett viktigt delmål.

Det känns därför viktigt för mig att vara med i Näringslivsforum. Här kan vi vara med och driva våra medlemmars frågor och påverka processer i tidiga skeden som är till gagn för våra företag.
Här finns mycket att engagera sig i och kom gärna med input till oss om vad vi kan göra eller göra bättre.
TILLSAMMANS är ordet för framtiden.

Vi kan börja med att ses på inspirationsträffar och frukostmöten. Varmt välkomna!

Christina Helenius, Swedbank