Näringslivsforum Skövde

2019-02-04

Månadsbrev från tillverkningsindustrin

Peter Persson är styrelsemedlem i Näringslivsforum i Skövde sedan flera år tillbaks. Han är VD på verkstadsföretaget Ferrocon och brinner för tillverkningsindustrin. Under sin tid i Näringslivsforum har Peter lett och utvecklat arbetsgruppen som idag har blivit konceptet Made in Skövde, en plattform och ett nätverk  med syfte att  marknadsföra tillverkningsindustrin i Skövde samt skapa möjligheter så fler jobb tas hem till och stannar i Skövde.

Jag heter Peter Persson och driver smidesföretaget Ferrocon AB här i Skövde. I min roll som styrelseledamot i Näringslivsforum författar jag detta månadsbrev.

Givetvis håller jag tillverkningsindustrin mycket högt. Vi måste ju förädla något, och sedan sälja helst på export för att få in nya pengar i vårt system. Hela näringslivet är ju en kedja som aldrig blir starkare än sin svagaste länk. Vi i tillverkningsindustrin är ju helt beroende av att kunna köpa hjälp i olika former. Allt från råvaror, elektriker, rörmokare, olika konsulttjänster, målare, banken, reparatörer och så vidare. Bredden inom näringslivet i Skövde är stort och bra. Om vi tillsammans jobbar vidare har vi mycket goda möjligheter att fortsätta utvecklingen framåt.

Det finns ju ett flertal olika samarbetsmöjligheter, om vi tänker efter lite. Vi har sedan ett antal år tillbaka jobbat tillsammans under parollen Made in Skövde. Syftet är att vi, olika tillverkningsföretag, jobbar ihop mot olika kunder. Alla har sina speciella förmågor, och ibland krävs det en stor bredd för att lösa helheten på en produkt/projekt. Tillsammans kan vi då lösa de önskemål som kunden har. Och förhoppningsvis säkerställa att affären hamnar i Skövde. Vi träffas med jämna mellanrum för att utbyta olika erfarenheter över en kopp kaffe. Vi arrangerar Frukostmöte, ni är alla välkomna 2 maj. Inbjudan kommer!

På underleverantörsmässan i Jönköping på Elmia har vi haft en gemensam monter under ett antal år. Ett bra sätt att marknadsföra förutom Skövde, även våra respektive företag och Made in Skövde. Vi arrangerar dessutom kunddagar, där respektive företag bjuder in en befintlig kund som vi tror kan ha intresse av något annat företag i gruppen.

Detta sätt att tänka och jobba kan ju överföras på många andra tillverkare. Till exempel kan ju en tillverkare av rengöringsmedel, jobba ihop med ett företag som tillverkar golv/beläggning. För att tipsa varandra om olika företag med olika golvbehov.

Förutsättningarna för Skövde att fortsätta utvecklas bedömer jag som goda. Det är många saker som måste fortsätta att bli bättre för att vi skall lyckas. Kommunens mål på topp 30 i Svenskt Näringslivs rikstäckande undersökning ser jag som ett delmål, vi behöver nå topp 10 tycker jag personligen. Näringslivsforum har ett mycket fint samarbete med Skövde kommuns politiker, vi har under många år tillsammans haft öppna och konstruktiva samtal i förtroende för varandra. Detta har bidragit till vår fina utveckling av Skövde som verksamhets ort.

För tillverkningsindustrin är det mycket viktigt att infrastrukturen byggs ut. Det påverkar våra transportkostnader både för råmaterial och färdiga produkter. För att vi skall få tillgång till duktig personal behöver vi alla dra vårt strå till stacken. Vi behöver engagera oss i de utbildningar som finns i vårt närområde, och bistå med hjälp i bland annat yrkesråden på de olika programmen, samt ta emot praktikanter av olika slag.

Peter Persson, Ferrocon