Näringslivsforum Skövde

2020-01-14

Ordförandebrev 2020

Varmt välkomna till ett aktivt företagsår tillsammans med Näringslivsforum i Skövde! Jag är så glad att gå in i 2020 med ett medlemsantal som fortsätter att öka. När jag möter er medlemmar går det inte att ta miste på ert engagemang och intresse för företagandet i Skövde! Vi har alla förutsättningar att fortsätta vara Skaraborgs knytpunkt, skapa fler arbetstillfällen och vara en stad att trivas och må bra i. I samma anda som alltid fortsätter NLF att driva frågor för att näringslivet i Skövde och Skaraborg ska fortsätta att må bra, utvecklas och växa.

Företagsklimat

Att bo i en stad som arbetar så aktivt med att främja företagande är rentav unikt. Jämförelsen går att göra med andra jämnstora städer och där sticker Skövde ut. Vi lyssnar, samarbetar, engagerar oss, arbetar hårt och vill framåt - tillsammans. Ni företagare ska vara stolta över ert arbete och de arbetstillfällen ni skapar. Det är attraktivt att bo i Skövde och trenden tycks bestå.

En stads företagsklimat mäter attityd, mjuka värden. NLF har ett gemensamt mål tillsammans med Skövde kommun - att nå topp 30 på rankingen. Enligt min åsikt är vi på många sätt redan där. Men mjuka värden är en högst personlig upplevelse och därför är min uppmaning till er som är utvalda att ta några minuter av er tid och bidra till undersökningen. Du bör förslagsvis svara med utgångspunkt i det delade ansvar du har i frågans form.

Styrelsen NLF

Så fort jag får chansen skryter jag stolt. Kompetensen, engagemanget och modet att ta beslut som förändrar och utvecklar. Jag vill ta tillfället i akt och tacka för den tid och engagemang Näringslivsforums styrelse gett under 2019.

Vi har under året fått in Greger Lindholm (adjungerad Ordförande Företagarna Skövde/Tibro) och Gustaf Wikblom (adjungerad Business Region Skaraborg.) Våra adjungerade platser ger värdefulla perspektiv och där ingår också Högskolan i Skövde och Skövde Kommun.

Under 2019 klev Alma Ohlin in i styrelsen som representant för bygg- och etablering och valde kort därefter att lämna sin plats. Fredrik Blad, ekonomiansvarig, har nu det mesta av sin arbetstid förlagd till Stockholm och har därför klivit av sin plats. Jag är glad och stolt över valberedningens fina arbete med att fylla platsen för bygg- och etablering. För er som inte känner till Bengt Davidsson så vill jag berätta att det är få personer som har den kompetens och erfarenhet från byggbranschen som Bengt. Han har hela sitt liv verkat inom näringslivet - både som byggnadsentreprenör lokalt och nationellt som bygg- och förvaltningsansvarig på Wallenstam. Han har en gedigen och mångårig erfarenhet av att föra dialog med kommun, politiker och företagare. Han är pragmatisk och brinner för näringslivet i Skaraborg. Han är redo att bidra med sin kunskap, sitt engagemang och förmågan att kommunicera modiga frågor och föra er talan. Bengt kommer att på årsmötet få möjlighet att presentera sig själv lite mer. Vem som fyller platsen efter Fredrik Blad är ännu inte klart. Valberedningen informerar löpande.

Ny ledare NLF – Emil Larsson

För ett år sedan lanserade vi vår nya hemsida. Resten är en framgångssaga med Malin i huvudrollen. NLF är nu en digitaliserad, strukturerad förening med tydliga mål och planer. Jag önskar Malin varmt lycka till med nya jobbet som näringslivsutvecklare på Skövde Kommun.

När vi i rekryteringsgruppen träffade Emil Larsson mötte vi engagemang och glädje. Det lyste i hans ögon när han fick berätta om hur han skulle vilja ta NLF till nya höjder. Emil är driven, kompetent och målinriktad och dessutom har han hjärtat på rätta stället och är en person som inger förtroende och tillit. Vi är övertygade om att han har vad som krävs för att nu ha klivit in i rollen som ledare för NLF.

Lokalt och globalt

Jag blickar framåt och inser att Konjunkturinstitutets uttalande 2019 om att högkonjunkturen är över inte blev så dramatisk som många befarat. Flera av NLF:s medlemmar ser snarare en normalisering än en tydlig nedgång. Byggbranschen menar att de inte känt av någon svacka alls eller att det tagit bra fart igen hösten -19. För oss här i Skövde är bilindustrin en viktig indikator. Volvo Lastvagnar har under slutet av 2019 genomfört de korrigeringar som krävts för att följa den negativa marknadsutvecklingen, vilket innebär att Volvo Powertrain nu producerar på en balanserad nivå. Personbilar har just lämnat ännu ett rekordår bakom sig med rekordförsäljning och ökade marknadsandelar på de allra flesta marknader. Jag tänker med ett leende tillbaka på Näringslivsgalan 2019 där Lennart Richardsson Volvo GTO blev en av Näringslivsforums pristagare.

Blickar vi utåt och globalt bedöms den befarade konjunktursvackan mindre där också. De orosmoln vi kan se är snarare den osäkra politiska situationen med många komplicerade konflikter i Mellanöstern, där USA och Iran är i centrum. Däremot verkar handelskriget mellan Kina och USA vara på väg mot en lösning vilket är betydelsefullt för den globala handelsutvecklingen.

Framåt 2020

Som medlem i NLF är du en del av Skövdes största och viktigaste näringslivsnätverk. Vi mäter kontinuerligt vår prestation genom medlemsundersökningar och lyssnar in era behov via företagsbesök och i andra sammanhang. Jag vet att Emil står otåligt redo att få besöka och träffa er medlemmar. Hoppas också att vi ses på nästa frukostmöte 6/2 (mer info kommer).

Avslutningsvis. Vi går in i 2020 med en förtroendefull röst mot kommun, politik och andra aktörer. Tillsammans arbetar vi med frågor för att ditt företag och du som företagare ska få de bästa förutsättningar. Låt 2020 bli ytterligare ett aktivt företagsår tillsammans!

Med vänlig hälsning, 

Ordförande
Jonna Nyberg