Näringslivsforum Skövde

2019-01-09

Ordförandebrev januari 2019

I samma stund som jag skriver smattrar regnet mot fönstren, snön kämpar sig kvar och gräset lyser grönt. Har vi bara haft en varm sommar och en ljummen start på vintern? Elbilarna gör entré på löpande band och det ena klimatmötet avlöser det andra. Vi befinner oss helt klart i utmaningarnas tid. Som medlemmar i NLF hade ni den stora förmånen att på frukostmötet på Toveks Bil se Sverigepremiären av Audis elbil, E-tron. Då fick ni också veta i vilken snabb takt fordonsbranschen utvecklas och hur företag på olika sätt anpassar sig till klimatförändringarna.

Det har varit glädjande att se den fina uppslutning av medlemmar som deltagit på våra frukostmöten, workshops och andra evenemang under året som gått. Jag ser det som ett kvitto på att vi är på rätt väg att möta de förväntningar och behov som finns på oss som Skövdes viktigaste nätverk. Medlemsantalet fortsätter att öka. Vi har också haft den stora glädjen att dela ut priser till framstående entreprenörer, en känslofylld upplevelse. Det var fint.

Malin Sörlin, ledare, har många av er redan fått bekanta er med. Medlemsbesöken avlöser varandra, affärsplanen har snart tagit sin slutgiltiga form precis som vår nya hemsida. Det har gått ett halvår sedan vi anställde Malin och vi i styrelsen är stolta och glada över det arbete hon gör.

Vi möter år 2019 i balans. Vi har tagit igen tappet i Svenskt Näringslivs ranking och nu väntar ett tålmodigt arbete, topp 30 år 2020. Vi når inte detta utan er medlemmars behov och önskemål i fokus, i samverkan med kommun och politik. För oss är samarbete och dialog nyckeln till utveckling. Med råg i ryggen, konstruktiva och modiga samtal fortsätter Näringslivsforum att vara er gemensamma röst.

Ett av de önskemål vi hörsammat från er är entreprenörskap redan under grundskolan. Det finns så många bärkraftiga affärsidéer bland våra ungdomar. Tänk om alla gymnasieelever skulle få möjlighet att driva UF-företag och bli motiverade till det redan under grundskolan? Den 8 november deltog UF-företag från Kavelbrogymnasiet på vårt frukostmöte - för att öva på att kommunicera sig själva och sina idéer. Näringslivsforum är gärna en plattform för att ungdomar och näringsliv ska kunna mötas. Samverkan är avgörande.

Sedan vill vi såklart att Skövde förblir företagens bas när de växer och expanderar. Det går inte att blunda för att 80 % av studenterna på Högskolan i Skövde väljer att flytta efter avslutade studier. Jag är helt övertygad om att Skövde har allt att erbjuda för att nyexade studenter (läs arbetskraft) ska välja att stanna kvar. Speciellt då kompetensförsörjningsfrågan ständigt är aktuell. Här krävs samverkan från flera håll. Och det krävs också nyfikenhet och delaktighet från våra befintliga företag. Detta kommer sannolikt vara ett av de områden vi prioriterar i projektform kommande år. Mer om det framåt.

Jag har i min yrkesroll som retoriker under flera års tid haft retorikkurser på Nyföretagarcentrum runtom i Skaraborg. Jag ser glöden, passionen och kreativiteten flöda hos våra nyföretagare.

Hur kan verksamheter som stöttar näringslivets utveckling underlätta företagande och tillväxt? Jo, genom att vara samlade på ett ställe. Vi har ett Regionens hus. Jag tror på flera hus. Ett Näringslivets hus. En dörr, alla möjligheter. Slogan finns redan: ” I Skövde blir idéer till verklighet”. Vem tar bollen tillsammans med oss?

Jag önskar alla medlemmar, var och en, ett härligt och aktivt företagsår!

Väl mött!

Jonna Nyberg, Styrelseordförande