Näringslivsforum Skövde

2019-05-21

Ordförandebrev Maj 2019

Förändringens vindar blåser över Skövde

Näringslivsforum är Skövdes största och viktigaste näringslivsnätverk. Varmt tack för det fortsatta förtroendet som ordförande i Näringslivsforums styrelse. Jag vill med detta brev prata om god kommunikation.

Ditt kommunikativa ansvar
Jag vill inleda med en uppmaning. Den 26/5 är det EU-val i Sverige. De beslut som tas i Bryssel påverkar i allra högsta grad näringslivet i Sverige. Vi är beroende av ett konkurrenskraftigt och välmående EU. Våra företag har fått tillgång till marknader i andra länder och kunnat växa till globala aktörer. Europaparlamentet stiftar lagar och regler som gäller i hela EU. Som EU-medborgare röstar du om miljön, maten, personlig integritet, social trygghet och fri rörlighet. Ungefär hälften av dagordningspunkterna på en fullmäktigedagordning påverkas direkt eller indirekt av EU.
Gå och förtidsrösta nu eller gör 26/5 till en högtidsdag!

Förändringens vindar blåser över Skövde. Stadskärnan står i förvandling, Skaraborgs sjukhus utbyggnad är ett av våra största byggprojekt någonsin. Mariesjöområdet utvecklas, nya företag växer fram och våra stora etablerade företag tar mer mark. Volvos miljardinvestering är ett kvitto på ett fint lagarbete och en stad som mår bra. Under vårt frukostmöte på Volvo den 2 maj fick vi lyssna till en stolt Lennart Richardsson från Volvo GTO som på ett inspirerande och hjärtligt sätt berättade om den strategiskt viktiga satsningen som görs för Volvo och Skövdes framtid. Skövde vibrerar och när motorn går på högvarv behöver vi höja blicken för att våga följa med i förändringen. Vi är ingen småstad, vi är en stad i tillväxt som kräver nytänkande, mod och tålamod.

Kommunikation på olika sätt
Precis som i alla växande städer är bostadsfrågan aktuell. När jag pratar med unga människor som fått sin första anställning på våra framgångsrika företag i Skövde Science Park är det en enhetlig röst som säger: -” Vi vill bo centralt i lägenhet, vi vill kunna gå eller cykla till jobbet, ha nära till mataffär och gym”. Dessa unga vuxna som valt Skövde bör vi prioritera och få att stanna kvar. De kommunicerar inte i tidningen eller gör personliga påhopp. De rör sig på andra plattformar och deras röst når ut globalt i ett ögonblick. De är ambassadörer för vår stad vars behov vi behöver lyssna in och möta.

God kommunikation i styrelserummet
Att tycka, tänka och resonera utifrån det perspektiv man företräder får aldrig vara fel. Det kan vara tålamodskrävande, ibland svårjobbat. Det kan skapa rädsla och otrygghet. Det får mig att återgå till retorikens grundtanke: Att förstå och sen bedöma, att mötas inte vinna. Starka, visionära människor behövs i en arbetsgrupp, precis lika mycket som de som drar i handbromsen, analyserar och tänker efter. En grupp med människor som tycker likadant, fulla av ja-sägare blir bekvämt och lättarbetat men samtidigt mindre utvecklande och innovativt. Och inte särskilt demokratiskt. När växtvärken är ett faktum behövs såväl tolerans som tålamod, men också en öppenhet för frågor och samarbete. Näringslivsforum kommer att fortsätta arbetet med att få möjlighet att berika med näringslivets röst i de mötesrum som är relevanta. Just bygg- och etablering är ett område som berör alla våra medlemmar. Företagen behöver mark att bygga på och personalen någonstans att bo. Jag ser fram emot ett Skövde som fortsätter att växa!

Med dessa ord vill jag önska er en härlig vår. Vi ses!

Varma hälsningar,

Jonna Nyberg
Ordförande
Näringslivsforum i Skövde