Näringslivsforum Skövde

2021-03-25

Vasaporten – känd för sin… vackra arkitektur?

Det är många Skövdebor som tycker och tänker om Vasaportens utseende och främst då dess P-hus som kan anses vara en mindre vacker byggnad i allmänhetens ögon. Fram tills nyligen har många olika planer skissats fram som sedan hamnat i papperskorgen. En av skisserna som inte mött samma öde är en visionsbild som Janne Andrén tillsammans med Karin Ahlberg från AGE Arkitekter tagit fram på uppdrag av Erik Hemberg Fastighets AB (EHFAB).

AGE Arkitekter
Vilka är AGE Arkitekter då? Det står för Andrén (Janne), Glimmevik (Johan) och Esplund (Daniel). Teamet har arbetat ihop sedan 10 år tillbaka och för 3.5 år sedan tog de steget att starta eget. De hade en vision om att vara ett mindre, personligt företag med lokal förankring och nära till beslut – vilket tydligt lyser igenom. AGE gör allt från villor till offentliga byggnader, köpcentrum, kontor, skolor m.m. I teamet ingår både arkitekter och byggnadsingenjörer och Janne Andrén menar att teamet kompletterar varandra väl: ”Det är personen som är viktig som man har lärt känna och trivs att jobba med. Vi har goda och personliga relationer med våra kunder och det uppskattas.” En sak som Janne är stolt över är deras tillväxt. För 1.5 år sedan anställde de sin första medarbetare och nu har styrkan vuxit till 7 personer – med planer på att utöka sig till 8 inom snar framtid.

Janne har tidigare varit med och ritat på många roliga projekt. I början av hans yrkeskarriär var han med och vann tävlingen om resecentrums utbyggnad – med bussterminalen och det vi idag kallar ”tuben”. Han och hans kollegor har också varit inblandade i Science Park Skövdes byggnader: Portalen, Spaljén och Pergolan. Janne berättar också att han ritat på Vasaporten tidigare, men den gången beställdes en arena: ”det hade passat ganska bra i formen faktiskt, en cityarena med handbollsplan och parkeringshus alldeles i närheten.” Idag ritar AGE Arkitekter på många spännande byggnader, bland annat Teglagården som är ett nytt stort äldreboende i Skara, en ny bilhall i Skövde, detaljprojektering för Kurortens studentbostäder i Boulogner samt flerfamiljshus i Skövde och Lidköping för att nämna några. 

”Ett spännande, prestigefullt uppdrag med en byggnad som alla Skövdebor känner till” 
Janne berättar att han en dag blev uppringd av Per Alexanderson, VD Erik Hemberg Fastighets AB, som frågade om Janne och gänget kunde spåna fram lite idéer för Vasaporten. EHFAB har nämligen gjort en liknande resa med Odenhuset i Trollhättan och ser likartad potential i Vasaporten. Affärsidén för EHFAB går ut på att förädla fastigheter som är i behov av utveckling. Utöver detta är de bland annat storägare i Götenehus och har parkeringsbolag, arkitektbolag och konstruktionsbolag som ingår i koncernen. Även om EHFAB utgår från Uddevalla verkar de en del i Skaraborg. De har till exempel varit inblandade i utvecklingen av Trädgårdsstaden etapp 1, där de för närvarande har 45 lägenheter och 58 som är på väg att byggas. Per Alexanderson har även tidigare varit VD för AB Bostäder Lidköping och är bosatt där. Han menar att det är viktigt med lokal förankring och det var just därför som han ringde upp AGE Arkitekter och inte använde sig av arkitektbolaget i sin egen koncern:  ”Vi tror starkt på förankringsprocessen. Kan vi använda de lokala förmågorna och tjänsterna så är det också en del i hur man bygger samhällen lokalt. Vi gör det ihop med Skövde.”

12 580 kvadratmeter
I 1.5 år har EHFAB ägt Vasaporten och de har stora planer. På deras begäran har AGE Arkitekter ritat fram flerbostadshus, stadsradhus, hotellverksamhet och andra verksamheter på en totalyta om 12 580 kvm. Per Alexanderson menar att sådana här satsningar är viktiga för centrumkärnan: ”Om vi tillför mer människor in till centrala orten så faller det sig ganska naturligt också att man på ett eller annat sätt lägger sina köp i huset. Det gynnar också den kommersen och hela centrala stan om man får in mer människor in i centrum.”

 Projektet ligger nu i kommunens händer, då EHFAB skickat in en formell planbegäran om förändrad detaljplan. Som det ser ut idag tillåts varken att bygga bostäder eller bygga högre enligt detaljplanen. Janne berättar att han samarbetar med en konstruktör för bygget: ”Antagligen behöver man slå ner en hel del pålar inne i parkeringshuset en bit ner i marken för att bära de här nya påbyggda husen och det kommer bli en svår nöt att knäcka.” Trots att det är mycket jobb kvar innan vi får se en färdig produkt så ser framtiden för projektet ljus ut. Janne berättar att de bara fått positiv respons och visionen är att skapa en tydlig bild av entrén till stadskärnan som faktiskt börjar med den här byggnaden och just nu arbetar de febrilt med att specificera lägenheterna samt undersöka stabiliteten på huset.

Ett intressant projekt för utvecklingen av Skövde!